In есеї

12 розгніваних чоловіків (режисер Сідні Люмет, США)

kinopoisk.ruМоїм великим переживанням щотижня стає турбота про те, щоб кожен вечір у Кіноклубі став подією у вашому житті. Хай малою, але незабутньою. Тоді це буде подією і для нашого міста, і для українського культурного простору, який ми разом створюємо.  Тому за вибором фільму завжди стоїть більше, ніж просто добре кіно – стоять теми, про які зможемо говорити, і серця, які можемо хвилювати.

“12 розгніваних чоловіків” – не просто класичний фільм. Він з тих фільмів, які назавжди залишаться в історії кіно. У його випадку надвисокі місця в галереї слави, світових рейтингах – справедливо виправдані.

Мистецтво єдності місця та дії, лаконічності і довершеності діалогів, характерності персонажів і мінімалізму декорацій, стислого хронометражу і досконалої камери, виявлені у шедеврі Сідні Люмета вповні.

Сценарна історія фільму відома і вже класична: група присяжних, незнайомих і випадково зібраних мужчин, повинна винести рішення і засудити звинуваченого хлопця на смерть. Усі докази начебто переконливі, люди втомлені і хочуть повернутися по домівках до свого звичного життя. Хвилинна справа – і життя продовжиться звичним плином. Але саме ці хвилини, коли вага одного слова гравітаційно зростає до світоглядно-філософського вибору, і стають найважливішими у житті справжньої людини… Саме у такий момент вкрай нелегко зупинитися і залишитися людиною гуманною та рішучою водночас.

Ви захопитесь драматичним дійством, перейметесь проблемами цих чоловіків, які насправді – модель суспільства, будь-якого, і нашого також. Навіть більше: ви мимоволі станете тринадцятим учасником цієї пригоди і змушені будете і собі давати відповіді на складні запитання: чи може людина своїм словом вирішувати долю іншого, чи власний комфорт важливіший за безпеку іншого, чи можна змінювати думку і стояти на своєму, навіть коли весь світ проти тебе, а лише надія на правду з тобою, чи достатньо уваги ти приділяєш найріднішим, чого більше у твоєму серці – любові чи егоїзму…

Багато питань підіймає фільм. Ще більше виникнуть “за мотивами” фільму. Тому що справжнє мистецтво – це пробуджувати в людині її духовну природу або ж не давати їй згаснути під гнітом матеріальних і політичних обставин. Цей фільм саме такий – потрібний кожній людині, кожному поколінню, кожному народу.

Олег Яськів

Sidney Lumet, 12 Angry Men