In есеї

Острови в океані (режисер Франклін Шаффнер, США)

Високе сонце, гарячий вітер, вибілене небо і запахи, що доносяться з далеких океанів роблять наші сни більш реальними, а буденність – ще більш примарною. Тіло просить тепла, душа спокою, розум відпочинку. Сама природа людина тягнеться до прекрасного.

Найкоротший шлях до справжньої мандрівки – оминаючи тривіальні тури та пляжні вилежування – це подорож разом з мистецтвом. Саме у такій мандрівці ви зможете прожити прекрасні пригоди, не забуваючи про нашу напружену дійсність, зможете відпочити тілом і зміцнити дух, щоб повернутися до справ нашої країни з новим завзяттям.

Ернест Гемінгвей  – одна з найяскравіших постатей двадцятого сторіччя – належить до тих чоловіків, які володіли рідкісним даром жити по-справжньому навіть у найскрутніші періоди. Подвигом власного життя, ставленням до людей, вмінням кохати і розлучатися, одухотвореним ставленням до природи, він згармонізував внутрішній світ із зовнішнім як у творчості, так і у власному житті.

Останній роман “Острови в океані” – своєрідний життєвий підсумок і заповіт нобелівського лауреата. Його екранізацію здійснив чудовий американський режисер Франклін Шаффнер, який у своїй творчості дотримувався близького до письменника світогляду.

Вийшло сильне, красиве кіно, наповнене глибокими роздумами, гострими діалогами і неймовірною свободою відкритого простору. Океан – це велична метафора нашого життя, а людина – лише маленька піщинка у його безмежних водах. Для літньої спеки, коли стає важче не лише пересуватися чи працювати, але й думати, цей фільм – немов холодний мохіто, який так полюбляв старий Гем у своєму білому кубинському будинку. На острові посеред океану…

Два тижні перерви стали невимовно і несподівано важкими для мене. Ніби й не довго, а як скучив за вами! За нашою унікальною атмосферою, за вашими прекрасними роздумами про фільми та людину

Будемо разом мріяти про острови в океані…

Олег Яськів

,