In есеї

Мондовіно (режисер Джонатан Носсітер, Аргентина-Франція-Італія-США, 2004)

Нарешті ми наблизились до справжнього свята у Кіноклубі!

Вересень – це не лише пора приходу лагідної осені, яка збагачує колекцію щасливих спогадів людини. І не лише початок нового циклу здобуття потрібних і не дуже знань, який не менш важливий, ніж календарний цикл, що підсумковує віхи життя.

Для всіх, хто цінує і шукає радість – це також пора, коли десь далеко від нас хтось такий же майже щасливий ретельно збирає врожай винограду, щоб з нього незабаром творити божественний напій – вино.

Вино для багатьох – це більше, ніж алкогольний напій і навіть більше, ніж привід для товариської зустрічі. Це сконденсована радість і надія, розлита у пляшках, які пам’ятають тепло рук виноробів з різних континентів, їхню любов до землі, вина та людей.

Справжній винороб навряд чи може бути поганою людиною. Як і справжній шанувальник вина. Той хто по-справжньому любить мистецтво (і кіно зокрема), безсумнівно, відкрита і наповнена радістю людина. Інакше не може бути. Бо мистецтво – це те ж вино, лише духовної природи, що п’янить, але не затьмарює, веселить, але не притуплює. Жінка з келихом вина органічна як сама природа, а мужчина за пляшкою – елегантний та привабливий.

Причин за що ми любимо добре вино можна віднайти багато. Як і причин чому ми любимо кіно. Сьогодні маємо чудову нагоду поєднати два унікальні культурні явища в один незабутній вечір, який безперечно принесе радість кожному гурману життя.

Сьогодні ми будемо слухати історію про вино та виноробство від Левка Довгана, людини, яка любить і знає вино, мабуть краще, ніж ваш автор – кіно.

Сьогодні ми будемо дегустувати вина різних континентів з фаховими коментарями та аристократичним непоспіхом.

Сьогодні ж ми будемо дивитися чудовий, мабуть, найкращий, зроблений про вино, фільм американського режисера Джонатана Носсітера “Мондовіно”, що розповість вам прекрасні історії традиційних виноробів обох Америк, Франції, Італії, Іспанії.

Фільм, у якому концентрація глибоких думок і справжнього людського досвіду зрівноважує просвітнє значення фільму. Фільм, після якого ви не лише дізнаєтеся більше про історію виноробства, види вина, потаємні сторони його приваб, не лише полюбите цей чудовий напій ще більше, але й привідкриєте для себе магічну лабораторію, у якій народжується рівність стосунків між людиною та вином.

Тому маємо “три в одному” насолоди за один вечір: 1) розповідь про вино, 2) дегустацію кращих вин та 3) перегляд кращого художнього фільму про вино, який номінувався на Золоту пальмову гілку та Сезар як кращий фільм Європи. Спільна його продукція основних виноробних країн – Аргентини, Франції, США та Італії – цілком природній підхід до світового успіху фільму.

Приходьте обов’язково. Приходьте зі своїми друзями. Приходьте навіть зі своїм вином. Приходьте, головне, зі своїм добрим настроєм та світлими думками. Адже ми вперше будемо разом пити вино, слухати про вино і дивитися про вино…

Чекаємо…

Mondovino, Jonathan Nossiter, 2004

Олег Яськів

, , ,