In есеї

Переписуючи Бетговена (режисер Агнєшка Голланд, США-Німеччина, 2006)

Є щось невимовно привабливе у проникненні за лаштунки творчості. Коли сама можливість опинитись поруч з геніальним інтригує. Ніби відкриваєш інший світ – зовні такий же, але сутнісно зовсім інший. Це можна назвати захопливою подорожжю у світ мистецтва. Або – фантастичним перевтіленням власної натури. Це квиток в один бік, коли вже не повернешся таким як був. Коли розумієш нарешті, що є справжнім у нашому примарному світі, а що лише видимість.

“Переписуючи Бетговена” – з тих рідкісних фільмів, які супроводжують нас у таких подорожах. Фільм відомої європейської режисерки польського походження Агнєшки Голланд – це прочинені двері до останнього періоду життя великого композитора. Це спроба через художній вимисел розповісти правду. Допомогти нам зрозуміти пізнього Бетговена у найскладніший період його життя, коли він написав твір, який став душею нової Європи.

Фільм, немов картина тієї епохи, наповнений тонкими деталями – у предметах, костюмах, обличчях. Дуже гостро сфокусований на людських стосунках, а також роздумах про музику та Бога у ній. У ньому немає зайвих компліментів глядачеві та спрощень на догоду популярним смакам. Натомість є піднесене і земне, те, що змушує тремтіти і відчувати власне серце.

Власне серце… Почуйте його напередодні Новорічних свят. Впустіть трохи більше радості у свій неспокійний світ. Обійміть мільйони інших – хоча б через музику Бетговена.

Олег Яськів

Copying Beethoven, Agnieszka Holland, 2006

Зберегти