In есеї

Сіль землі (режисер Вім Вендерс, Джуліану Сальгадо, Німеччина-Бразилія, 2014)

З початком осені людина розправляє крила. Після відпочинку або ж просто сповільнення життя – готується до польоту. Новий робочий цикл, новий навчальний рік. Нові очікування на зміни в особистому житті і в житті країни. Нелегке щоденне життя спонукає до високих мрій. Отак би злетіти понад землею і охопити поглядом всю її велич, красу та різноманітність. Розчинитись у повітрі, стати частиною планети, кожного її куточка, кожної людини…

“Ви – сіль землі” – говорить Христос про людей у Євангелії від Маттея. “Якщо сіль втратить силу, чим зробиш її соленою?”

Прекрасний фільм видатного режисера сучасності Віма Вендерса повертає нам відчуття польоту, призабуте з дитинства, розчиняє нас в мільйонах людей інших культур, стирає бар’єри, що відділяють нас від відчуття єдності та неповторності світу.

Фільм, який Вендерс зробив спільно з бразильським режисером Джуліано Сальгадо, розповідає про творчість та філософію видатного фотографа сучасності Себастіанаmov_saltoftheearth2_2468_0 Сальгадо. Навіть у наш час розвитку талантів людини цей митець віднайшов своє унікальне місце на Олімпі історії: його фотографії ніби віддзеркалюють голос землі та людини, його дії показують людству шлях до виживання в умовах глобальних та локальних загроз. Його філософія – органічна і переконлива, тому що він втілює її у життя, переплавлює власне его у суспільне чи природне благо.

Більше того, Себастіан Сальгадо є надзвичайно цікавою та цілісною людиною. Разом з Вендерсом ми ніби проживаємо частину його життя – сповненого справжніх пригод, небезпечних подорожей, ризикових зйомок, самовідданої і … непідробної любові до природи і людини.

А ще – і це дуже важливо – фільм про нас, надто часто байдужих до чужого горя, про історію людства, яка складається з божевільних воєн та насильства, а могла б і повинна бути історією гармонії та єдності, про те як лікувати зранену людську душу.

А ще – це неймовірно візуально красивий фільм з насиченою думкою у кожному кадрі, кожній фотографії. Якщо ви покладетеся на волю авторів, відпустите нитки, що прив’язують вас до землі, то обов’язково полетите… Обов’язково.

Приходьте. Разом завжди цікавіше.

Нагороди: “Канни” – приз екуменічного жюрі, “Сезар” за кращий документальний фільм, “Сан-Себастьян” – приз глядацьких симпатій.

Олег Яськів

Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, The Salt of the Earth, 2014

Зберегти

, ,