In есеї

Талант (режисер Люк Дайон, Канада, 2010)

kinopoisk.ruСкільки б ми не пізнавали світ, розбиваючи матерію на елементарні частинки, як би не описували світ, сплітаючи філософські ідеї з реаліями плинного життя, все ж найбільшою таємницею залишається природа творчості. Присутня у всьому створеному через невидимі думки, розлита у просторі хвилями натхнення, наповнена енергією через нечутну працю душі, творчість наближає нас до Бога і відкриває таємниці світу.

Блискучий фільм режисера Люка Дайона про драматичне життя канадського музиканта-вундеркінда Андре Матьє, піаніста і композитора, якого називали “Моцартом двадцятого сторіччя”, повертає нас у простір творчості і мистецтва. Здавалось би, що цей простір герметичний і захищений від вітру повсякденності, що після багатьох сторіч нетолерантності до генія, у наш час таланти легко здобувають визнання та увагу. Проте дійсність часто малює власний сценарій і трапляється так, що великі надії розбиваються, а людина руйнується.

Фільм заворожує драмою життя реальної людини, до якої можна було дотягнутися рукою ще кілька десятиліть тому. Дивлячись його, ніби проживаєш сторінки життя геніїв минулого.

Обрамлена чудовою музикою Андре Матьє, насичена складними міжособистісними стосунками, історія життя геніального юного музиканта переростає у драму адаптації непересічної людини до світу. Ви стаєте завороженим глядачем трагедії майже античної сили, що мала місце у середині двадцятого сторіччя.

Цей фільм як і постать Андре Матьє, стали справжніми відкриттями для мене. Сподіваюся, що і ви будете вражені силою мистецтва – музики, кіно, життя. Добра режисура, хороша акторська гра, динамізм сценарної дії та прекрасна музика – невід’ємні складові хорошого кіно, є у цьому фільмі.

Знову, як і кожний вечір у Кіноклубі, ми разом викликатимемо диво радості від долучення до справжньої творчості. Приходьте – нам повинно вдатися…

Олег Яськів

Luc Dionne, L’enfant prodige, 2010