In есеї

Діалог з моїм садівником (режисер Жан Бекер, Франція, 2007)

kinopoisk.ruФільм прекрасного французького режисера Жана Бекера додає радості від життя, немов натуральний антидепресант знімає апатію та повертає віру у людину. Після нього залишаються наповнені вітальним повітрям легені, які підіймають над буденністю, а мозок – очищений від токсинів марнославства – сприймає світ по-новому.

Такі фільми мають власний запах та післясмак і надовго пульсують у серці додатковим регістром, ніби нашіптуючи, що все буде добре.

Фільм побудований на діалозі не просто двох людей, а двох світоглядних систем, двох способів ставлення до життя. Успішний художник та простий садівник, два колишніх однокласники з різними стандардами життя. Однак щось незнищенне життєвими обставинами притягує їх, а глядач заворожено помічає у цій зустрічі власне відображення.

Мені здається, що кожен, поживши серед нещирих та байдужих людей, погравши у соціальні ігри, в яких немає правил, хотів би зустріти людину, з якою можна поговорити по-справжньому і яка підкаже, а краще покаже власним життям що не так і як далі бути.

Фільм знятий дуже поетично, але його поезія не пафосна і не артхаузна, а по-справжньому ненав’язлива і тому переконлива. Вона як невидимий струмок у лісі, повз який проходите, як шум вітру поміж дерев осіннього саду, як стукотіння дощу по бруківці старовинного міста.

Зовсім недавно ми з вами дивились інший фільм Жана Бекера “Діти природи” і я пам’ятаю той майже блаженний вираз ваших облич і спокій, який встановився у залі після останнього кадру. “Діалог з моїм садівником” обіцяє ще більше – захопливе продовження чудової екзистенційної подорожі з режисером-мислителем, з прекрасними акторами та духом справжньої Франції.

У дні електоральних напружень в Україні, коли градус фальші руйнує духовну природу людей, а справжніх демотивує жити по-новому, завжди зростає ризик втратити віру у людину та довіру до ближнього.  Тому саме зараз час змити фальш ставлення до ближнього, цинізм моральних перевтілень та марнославство прагнення влади. І цей фільм обов’язково допоможе вам знову повірити у людину та краще зрозуміти себе.

Повірте! Буде тепло…

Олег Яськів

Dialogue avec mon jardinier, Jean Becker, 2007