In есеї

Вальс з Баширом (режисер Арі Фольман, Ізраїль, 2008)

kinopoisk.ruЯкщо колись і знімали шедеври, у яких тема людини і смерті, насилля та милосердя, правди і брехні на тлі війни розкривалася крізь екзистенційне сприйняття людини, яка пройшла своє пекло і прагне залишити живою бодай душу, то “Вальс з Баширом” ізраїльського режисера Арі Фольмана є найкращим таким зразком.

Фільм анімаційний, що незвично для такої тематики. Але від цього палітра складних почуттів головних героїв лише виграла, адже здобула нові кольори, нові графічні лінії, нову свободу висловлювань. Анімація звільняє режисера від багатьох кліше художнього кіно і Фольман використав можливості малюнку вповні.

У його представленні маємо дивовижну єдність внутрішніх переживань героїв та естетики зовнішнього світу, які подекуди резонують з геніальною силою переконання та експресії. У той же час тільки анімація дозволяє авторові максимально відсторонитися від суб’єктивності та розширити емоційний простір для глядача. Адже впливає не лише словами, але й кольорами, лініями. І, звичайно, прекрасною музикою Макса Ріхтера, за яку той отримав нагороду Європейської кіноакадемії.

Цей фільм обов’язково потрібно прожити, пропусти через себе!

Світ визнав такий естетичний та смисловий експеримент і “Вальс з Баширом” став першим повнометражним мультфільмом висунутим на здобуття Оскара, отримав Золотий Глобус та Сезар.

Він справедливо вважається одним з кращих анімаційних фільмів світу, а його режисер – надією новітнього кінематографа.

Для нас, українців, у теперішній час, цей непростий, але людяний та чесний і дуже красивий фільм стане підпорою для духу, тренажером для волі та терапією для психіки… Не дасть, зрештою, забути, що революція – це не “сніданок на траві”, а “душа і тіло”.

Впевпений, що кожен з нас подолає та перейде через усе. І збереже при цьому у собі людину! Людину, перед якою відкритий світ, перед якою красивий світ. Світ, яким рухає любов, культура та мистецтво…

Олег Яськів

Ari Folman, Vals im Bashir, 2008

,