In есеї

Duck and cover

Постер

Постер

War. War never changes.

Суссекс. Мила, майже безлюдна англійська провінція. У таких місцях Жнець якщо і приходить, то ввічливо стукаючи у двері, і якщо вже йому доводиться лити кров, то косою махне з гідністю, пам’ятаючи заповіти Агати Крісті. У цих мальовничих місцях живе літня подружня пара, коротає дні в світі і спокої, Хільда ​​і Джеймс. Він віддалено нагадує  пристарілого Колобка, з м’яким характером, намагається мати думку про все. Про таких кажуть «твердо стоїть на землі». Вона жорсткіша, з нелюбов’ю до нових віянь, зокрема до бітників. Хоча може це лише смуток по сину, «зіпсованому» школою мистецтв ,котрий, судячи з усього, проміняв тишу провінційного життя на світло великих міст. Тим більше, що мрії саму її несуть ледь відчутні інші світи, і з легким жалем вона дивиться на свого супутника. Десятиліття разом, проведені в гармонії. Сумне відчуття, що життя хилиться до заходу, заглушене турботами «маленької людини». А десь за обрієм, розростається багаття чергової всесвітній ненависті з надуманих причин.

Вітер

Крізь телевізійні екрани в будинку влітають дзижчать бомбардувальники, випльовують своїх вогняних дітей і відлітають на кухню. З радіо несеться гуркіт збройових залпів. Крізь газетні шпальти дивляться перекошені обличчя ворогів держави, готових в ту ж секунду вчепитися в горлянку. Війна майже що шоу і безсумнівно бізнес, а значить, звична, як торговець в бакалійної крамниці. Подружжя прискіпливо виконують приписи уряду, часом безглузді або навіть суперечать самі собі, будують смішне сховище з дерев’яних дверей будинку, швидше відповідне для гри в хованки, ніж для шансw пережити ядерну війну. І щось у цій хиткій перепоні дійсно є від хованок, немов уряд вирішив зіграти в «пі-ка-бу», щоб відволікти громадян від випадкового погляду в безодню, яка скоро погляне на них з усією уважністю і байдужістю.

Приготування подружжя більше схожі на комедійний скетч, з літаючим під стелею духом Монті Пайтон. Кумедні роздуми, забрати фіранки з вікон або повісити білі простирадла, неосвічені, повні часом абсурдних висновків розмови про політику, економіку, навіть військову тактику, в тому числі і про те, з якою легкістю британські війська зламають опір радянській армії. Або про славного хлопця Сталіна. Ну а якщо вас готується вбити фіолетовий російський солдат, що ніби зійшов з нічних кошмарів сенатора Маккарті , запропонуйте йому чаю. Росіяни люблять чай. Побутові клопоти немов підкреслюють як абсурдність воєн в цілому, таких далеких від цих людей, так і карикатурність тих брошур, покликаних уберегти цивільних від атомного звіра. І не просто так «Коли подує вітер» поєднує лялькову анімацію з мальованої. Мультяшні, ніби у відриві від світу об’єктивного, герої живуть в реалістичних пейзажах, безглузді у своєму сліпому оптимізмі.

Герої майже що діти. І сама війна для них в першу чергу – далекі спогади про Другу Світову, що зачепила їх лише мимохідь. Але крізь зовнішню ностальгію

Вітер2

проходить трохи зловісна іронія авторів. За спогадами про затишні сховища, на дахах яких вирощували овочі, йде військова хроніка, радісні обличчя і браві літаки змінюються вибухами, герої зітхають про нацистські нальоти і кажуть «Славне був час». Не завжди автори тримають такт в іграх з глядачем, і раптом під час злегка вульгарного жарту герой раптом здивовано подивиться в «четверту стіну».

Але війна розчиняє ворота навстіж, вже справжня атомна бомба перетворює землю в свіжу філія Пекла і кіно перестає прикидатися, що воно про параною. Автор знімає маску веселого сатирика, і втомлено одягає форму трунаря. Сховище все ж врятує персонажів від ударної хвилі, але от що тепер робити їм у світі, котрий купою підгорілого м’яса звалився після пострілу з обрізу у груди? Подружжя не змінюються під небезпекою близької загибелі, намагаються облаштуватися, жити, ніби нічого страшного і не сталося. Рекомендації урядів виявляються трагічно поверхневими. Наївна віра в те, що порятунок ось-ось нагряне, більше не викликає поблажливою усмішки. Тепер лише ця віра тримає вогонь двох свічок серед крихких уламків. Фінал як реквієм тим мирним душам, забраним одягненої в камуфляж

Вітер3

Смертю. І попередження людству, яке грає з ядерною загрозою подібно наївній дитині, яка знайшла бойову гранату. Паніка часів Карибської кризи може, і минула, людина побачила, куди може привести бажання болючіше вдарити сусіда і жахнулась, але манія цивілізації до саморуйнування жива.

Did you see the frightened ones?

Did you hear the falling bombs?

Did you ever wonder why we had to run for shelter

When the promise of a brave new world

Unfurled beneath a clear blue sky?