In есеї

Щасливого Різдва (режисер Крістіан Каріон, Франція-Німеччина, 2005)

Я довго думав, що варто подивитись у ці різдвяно-новорічні дні щоби ваш підсилити святковий настрій і не дублювати заношених романтично-казкових кіноісторій, якими буде переповнений ваш аудіовізуальний простір найближчі дні.

Є один фільм, який точно не залишить нікого байдужим. Нехай не вводить в оману його невибаглива назва “Щасливого Різдва”, тому що насправді це широка філософсько-моральна фреска, гідна кращих різдвяних робіт великих художників чи композиторів, які возвеличують людський дух.

Цей прохолодний назовні, але насичений внутрішнім теплом фільм розповідає про епізод з історії Європи, коли побажання Щасливого Різдва зробили майже чудо. У 1914 році на Різдво на полях першої світової війни відбулося братання офіцерів та солдатів трьох воюючих армій: французької, британської та німецької. Нехай це єднання стало лише епізодом, який не зупинив криваву бійню, але прецедент перемоги духу над матерією все ж таки відбувся.

Спільна продукція європейських країн – Франції, Німеччини, Великобританії, Бельгії – створила кінематографічне пробачення за злочин війни. Як це не дивно, але фільмів такого спрямування створено досить мало і навіть на тлі найбільш вдалих серед них, робота французького режисера Крістіана Каріона виділяється, тому що це не фільм про війну з усіма її натуралістичними жахіттями, а фільм про мир, нехай і короткий, який принесло Різдво 1914-ого.

Сильний міжнародний акторський ансамбль на чолі з німкенею Діаною Крюгер та французом Гійомом Кане, несподівані сценарні рішення, елегантне привнесення класичної музики у реальність війни, красиві операторські зйомки і зимова натура – головні інгредієнти емоційного ефекту цього фільму. Фільм був визнаний кращим в році у Франції та номінований на головні міжнародні нагороди.

Уважний у деталях, врівноважений за ритмом, наповнений глибокими сенсами, цей фільм скаже нам правильні слова у правильний час.

Приходьте і проведемо з вдячністю ще один рік нашого життя.

Олег Яськів

, , ,