In есеї

Караваджо (режисер Анжело Лонгоні, Італія-Франція, 2007)

kinopoisk.ru

Уміння красиво прожити життя – особливий дар. І настільки рідкісний, що навіть не завжди поєднується з талантом. Проте інколи і декому вдається прожити життя як стрімкий хоч і короткий політ комети, про який потім згадуватимуть в літописах пам’яті. Таке життя має особливу привабливість для людей, рідше для сучасників, а частіше – для наступних поколінь, бо є прикладом невичерпних можливостей, якими обдаровує людину Бог. А ще тому, що більшість не наважується навіть на імітацію такого життя.

Бути собою, опанувати художній дар та в результаті прожити яскраве життя, ще й залишити людям геніальні твори зумів  найяскравіший представник бароко у живописі Караваджо ді Мерізі. Життя і творчість Караваджо – особлива сторінка в історії багатого на таланти італійського живопису. Геніальний маляр та гульвіса, улюбленець знаті та епатажний лідер кримінальників, анархіст та пристрасний коханець – він розірвав розмірене життя своєї епохи не лише революційною творчістю, але й біографією, яка достойна пригодницьких романів Сабатіні чи Дюма, де героями виступають лицарі честі та шпаги.

Тому для екранізації  такої насиченої подіями та пристрастями біографії італійський режисер Анжело Лонгоні залучив кращих майстрів екрану – оператора Вітторіо Стораро та композитора Луіса Бокалова. А підбір акторів – за відповідністю історичним особам та естетиці епохи – окремий шедевр його команди.

Режисеру вдалося досягнути майже неможливого злиття художнього твору з дійсністю. Гарячий подих Італії найславетнішого періоду, коли культурні хвилі розходилися від неї по всій Європі, виривається з-поза екранної завіси і розтоплює напружене тіло глядача. Ми проживаємо чуже життя немов своє, дивимося очима інших, накладаємо фарби, так ніби художник поряд і водить нашою рукою, закохуємося у красивих жінок і страждаємо від неможливості володіти ними, бунтуємо проти несправедливості і боремося за свободу.

У такий спосіб ми глибоко пізнаємо саму природу живопису. Містерія творчості відображається у дзеркалі кіно і ми заворожено наближаємося до її розгадки. Магія кіно поєднується з силою мистецтва і витягає нас із сьогодення кудись у понадчасовий простір мрій та сновидінь.

У цьому фільмі зрезонували два потужні імпульси – біографія геніального художника і її неперевершена екранна інтерпретація. Справді, складно пригадати інший настільки вдалий приклад кінематографічної розповіді життя історичної людини.

Переконайтеся самі і відчуйте силу життя, у колі рідних чи друзів, де завжди світло і де по-справжньому люблять мистецтво…

Caravaggio, Angelo Longoni, 2007

Олег Яськів