In есеї

Готель “Меріголд”: кращий з екзотичних (режисер Джон Медден, Великобританія-США, 2011)

kinopoisk.ruСкільки б ми не намагались подорожувати, все одно мрії досягають далі, ніж наші можливості, все одно сон розділений від дійсності межею можливостей. Але людина – сучасна, звільнена  людина – раз піднявшись, вже не може повернутись у клітку реальних можливостей. Тому мандрує, тому ризикує, тому жертвує.

Оця ірраціональна віра у краще в майбутньому, навіть у хвилини відчаю, додає сил розпочати все з початку. Все – це значить, знову полюбити, змінити працю, почати вірити, по-справжньому жити…

Фільм з дещо легковажною назвою “Готель “Меріголд”: кращий з екзотичних” насправді серйозний та сильний фільм. Він окрилює серце і лікує душу. Це зворушлива, розфарбована у південні фарби історія про те, що життя незбагненне і ніхто ніколи не знає, коли почнуться найкращі його роки. Історія про сміливість до змін і їхню потребу. Історія про чудових людей на схилі життя, втомлених та знесилених, яким для нового життєвого сценарію потрібен ковток свіжого повітря, за яким вони і вирушають в далеку Індію.

Подорож до Індії – вже давно стала фактично окремим жанром у кіно, який понад півстоліття активно експлуатується, граючи на інтересі глядачів до цієї багатої на історію, мистецтво, філософію та кухню країни.

Фільм відомого британського режисера Джона Меддена також просякнутий ностальгією за колоніальним минулим, але від інших виділяється своєю філософією та настроєм. Він зовсім не “важкий” і не переобтяжений екзотикою. Навпаки, у ньому ідеально збалансовані всі компоненти як індійської, так і європейської культур. А витончений гумор лише додає ваги глибоким думкам, які викликають бажання змінюватися навіть переконливіше, ніж краєвиди та звичаї іншої культури.

Легкий, по-справжньому літній фільм, який прилаштовує крила до ваших мрій. І з разом цією легкістю буття – глибока філософія життя, яка вдихається разом з південним вітром та індійськими спеціями.

Справжніми героями цього  фільму є сама Індія, стара Британія та Ви, що саме зараз читаєте цей текст і, можливо, захочете переглянути цей чудовий фільм…

The Best Exotic Marigold Hotel, John Madden, 2011

Олег Яськів

, , ,