In українське кіно, Uncategorized, порадник

Вулкан або початок Українського Нового кіно

Дорогі друзі,
я написав два тексти і два з них є цілком готові до публікації. Я довго їх витримував, вони направду важливі для мене. Сьогодні я почну з хорошого, а наступного тижня буде фільм-сюрприз, скажімо так. Тому сьогодні я розповім Вам про Вулкан

Про кіно та виробництво

В першу чергу, скажу, що це кіно 2018 р. Зняв його Роман Боднарчук, але фільм є не суто українським. Це копродукція україно-німецько-монаська. Я б погодився з офіційним визначенням, що фільм не є суто жанровим, це таке собі українське драмеді. Можливо перше, справжнє українське драмеді.

Синопис

Ми опиняємось у такому собі українському степу, десь тут колись бували козаки, а зараз тут місія ОБСЄ. Абсолютно без спойлерів скажу так. Машина, бензин закінчився, водій і член ОБСЄ Лукас, за сумісництвом наш головний герой губиться. Виходить в пошуках телефонної мережі та допомоги, згодом втрачає і машину, і працівників ОБСЄ. І себе…

Далі стається направду така собі коротка Одісея, Лукас потрапляє в різні події української периферії, головним провідником є господар хатини, де житиме Лукас протягом фільму. Володя або про Вова – це людина, яка живе у своєму світі, яка залежна від думки старшої жінки, свої бабусі, яку кинула дружина, Вова не працює ніде, колись він був великим, а зараз доживає те, що має дожити…

Іншим важливим провідником для одруженого Лукаса є дочка Вови, Марушка. Саме з цими героями Лукас буде шукати шлях назад і дорогу до себе.

“У нас тут інше життя…”

Лукас, який ніколи не був на периферії зустрічається з дивиною для себе, з іншим життям, іншими людьми. Він змінюється, але і змінює навколишніх. Приносить важкі запитання, на які приходять не менш важкі відповіді.
Мабуть, це кіно таки про Україну і її людей, про її печальну історію і напродчут хороших, часом жорстоких до самих себе людей. Але це кіно не може не сподобатись, в нього важко не закохатись…

Чому це кіно для нас важливе?

В першу чергу скажу, що тут неймовірно якісна операторська робота, режисерська постановка. Весь фільм напрочуд красивий, десь так я відчуваю Південь нашої Країни, з його водоймами і безкраїми полями, з його жителями і життям.

Іншою важливою річчю є нестандартна постановка сюжету, він написаний направду цікаво, неординарно і я б щось тут додав, але це буде спойлер. А найкраще, це якщо Ви самі відкриєте це кіно для себе

Не менш важливим є і музика. Напевно я міг би написати цілу статтю хвалячи це кіно, бо воно напродчут заслужило, але є одне але. Можна це все описати піснею. Є така собі українська пісня “Пливе човен”. Її для цього фільму виконала Дахабраха, я поділюсь кліпом і цієїю піснею, кліп – це нарізка моментів з кіно:

Висновок

Цей фільм схожий чимось на Донбас, який вийшов того ж року. Він напрочуд цікавий і хороший, але як і все українське кіно – десь на андеґраунді і саме тому я й пишу ці статті. Бо ми ніколи не станемо собою, якщо наші книги, наші фільми і ми самі будемо лише на андеґраунді.

Це кіно показує цікаву історію, розповідає її не менш цікаво і герой Лукас направду змушує переживати – часом співчувати, часом ненавидіти. Він змушує нас жити разом з ним, а ми і не проти.

Це кіно могло б бути Новим поетичним кіном або Новою хвилею українського кіно, але в наших реаліях це просто Нове Українське кіно і Вам направду варто його переглянути.

Сюжет – 9.1 (Неймовірний сценарій, цікаво і живо)

Акторська гра – 7.9 (Актори ніби реальні люди і це чудово)

Візуальна складова 9.6 (Красивіше вже не буде)

Загальна Оцінка 9

Кіно, яке показало яке кіно нам цікаве, яке кіно ми могли б знімати і далі, яке кіно буде цікаве не лише українцями чи європейцям, а й усьому світу. Кіно, за яке не буде соромно.

Де можна подивитись:

Можна переглянути леґально за невелику плату:

https://takflix.com/films/volcano

, , , , , ,