In есеї

Посередник (режисер Піт Тревіс, Великобританія, 2015)

Цей фільм невагомий. Його можна підійняти кінчиками пальців, відпустити і він полетить. Полетить з вами. Відірве вас від землі, від її пилюки та бруду, від її турбот та розчарувань. У цьому зневагомленому польоті ви побачите світ таким як колись у дитинстві, коли ще могли літати. Коли ваші мрії запліднювалися квітами. Коли ваша закоханість відспівувала птахам. Коли все тільки починалося і не мало закінчуватися.

Фільм “Посередник” – ідеальна завіса, яка приховує або ж розкриває кохання. Несподіваний фокус уваги – очима невинності, тремтлива історія – долями молодої жінки та її красивого коханця, зіткнення світоглядів – через повстання в сім’ї. І все – задля любові, високої, з літератури, з наших мрій та дитячих снів. Задля любові – бо це найголовніше. З літератури – бо це екранізація роману відомого британського письменника Леслі Гартлі. З дитинства – бо ця прекрасна драматична історія показана очима хлопчика.

Взагалі, цей новий британський фільм – суцільні відкриття. Ви відкриєте чудового письменника, кавалера ордену Британської імперії і його найвідоміший роман, ви побачите гру добрих незнайомих акторів, почуєте музику гарного композитора. Зрозумієте, що є інше кіно, поза світлом гламуру та комерційних фестивалів, і це кіно дуже добре. Причому добре і для жінок, і для чоловіків. Справжніх…

Британці таки вміють робити хороше кіно. Таке, коли всьому віриш, коли насолоджуєшся кожному реченню і кожному кадру. Таке, що інтригує сюжетом і не хочеш його завершення. Коли актори архетипні зовнішньо і прекрасні у грі.

Напевно, їм вдається через те, що за плечима колосальний глибинний пласт культури, хорошої культури, обвітреної океанами, далекими краями та гідністю білої людини. Вони спокійні у своїй шляхетності, адже ця культура завжди дає вибір – бути чесним, бути відкритим, бути співчутливим, бути жертовним, бути щедрим.

І нам вдасться. Культура покращує світ, це безсумнівно. Вона робить нас кращими, ви самі це відчуваєте. Приходьте і змінюйтеся. Цьому не може бути кінця…

Олег Яськів

The go-between, Pete Travis, 2015