In есеї

Ідеальний чоловік (режисер Олівер Паркер, Великобританія-США)

kinopoisk.ruКожна жінка, звісно, що мріє про ідеального чоловіка, а того що має прагне таким бачити. Кожен чоловік, звісно, що хоче стати ідеальним для жінки, про яку мріє. Це просто і навіть банально. Але наскільки ж це складно у реальному житті!..

Оскар Вальд залишиться в історії літератури як один з найкращих дослідників людських манер, великосвітських інтриг, інтимних почуттів. Його гостре слово, невблаганна іронія і високі естетичні ідеали хвилювали буржуазне суспільство, непокоїли продажних політиків і чванливих аристократів, безсоромних альфонсів та ницих мисливців за посагом, дорогих утриманок та підступних інтриганок, тобто усіх хто складав і продовжує складати груповий портрет суспільства наживи та матеріальних пріоритетів. Та суміш захоплення і ненависті, з якою зустрічали у свій час його п’єси у Великобританії і та актуальність, з якою вони прикладаються і до наших українських реалій, свідчить про універсальний розум і беззаперечний талант письменника.

kinopoisk.ruВальд жив і творив у прекрасну епоху декадансу, наукового прогресу та розквіту світу буржуазії – коли від вигляду палацових інтер’єрів, вечірніх суконь і смокінгів, манер виховання і вміння вести світські бесіди паморочилася голова і здавалося, що світ досягнув гармонії і далі прийде таке очікуване щастя на землі. Але поряд з цим блиском та марнославною суєтністю далі прийшли світові війни, одна страхітливіша від іншої, революції, божевілля тоталітарних ідеологій, релігійний фанатизм та паранойя російського світу.

“Ідеальний чоловік” – одна з найкращих п’єс письменника, позначена незрівнянними за гостротою діалогами, яскравими персонажами та глибоким соціальним змістом. Її не раз переносили на екран і безліч разів ставили у театрах. Фільм британського режисера, майстра екраних втілень великих драм, Олівера Паркера – одна з найкращих адаптацій цього класичного твору.

kinopoisk.ruЗ ним ви зрозумієте, що таке справжня британська акторська школа і як ретельно можна ставитися до відтворення деталей блискучої епохи. І, звичайно, з насолодою куштуватимете незрівнянну прозу автора. Не зайвим буде навіть конспектувати фільм – стільки гумору, дотепних фраз та цікавих думок у ньому.

kinopoisk.ruОкремо і обов’язково потрібно згадати про акторський ансамбль у цьому фільмі – він просто незрівнянний: Кейт Бланшет, Джуліанна Мур, Руперт Еверет та інші досконало втілюють яскраві характери своїх персонажів, уособлюючи ідеали жіночої вірності, підступності, чоловічої гідності відповідно.

Словом, “Ідеальний чоловік” – вишуканий естетичний подарунок усім жінкам та чоловікам, нехай не ідеальним у житті, але таким же реальним, як і наш прекрасний, але понівечений злом і несправедливістю світ. Такі фільми повертають нам здатність любити і змінюватись на краще.

А спільний перегляд цього прекрасного фільму може стати справжнім маленьким дивом.

Олег Яськів

Oliver Parker, An Ideal Husband, 1999