In есеї

Досліджуючи секс (режисер Алан Рудольф, США-Німеччина, 2001)

1Цей чудовий, але ризиковий фільм базований на відомій книзі “Дослідження сексуальності. Архів сюрреалістів”, яку ініціював та опублікував засновник сюрреалізму Андре Бретон. Разом з ним у записі діалогів, анкет та сеансів психоаналізу брали участь десятки відомих митців, серед яких такі видатні представники мистецького авангарду як Луі Арагон, Антонен Арто, Ман Рей, Поль Елюар та інші. Дивно, що Франція так і не наважилась на екранізацію цього досить вагомого для мистецтва та психоаналізу видання. Сміливішими виявились німці та американці, які створили оригінальну інтерпретацію цього дослідження.

Фільм відомого американського режисера Алана Рудольфа (який перед тим вже прославився фільмом на близьку тему “Модерністи”) не тільки досліджує секс – на цю тему не вистарчить і багаторічного серіалу. Натомість, автори намагаються відобразити прекрасну епоху розквіту мистецького авангарду, яка була позначена ламанням стереотипів, революційними змінами свідомості, сміливими дослідженнями підсвідомості, вирівнюванням прав жінок і одночасною появою цілого грона шедеврів у літературі, живописі, кіно та музиці. Ця епоха до сих пір резонує в нас джазовою музикою, інтер’єрами в стилі арт-деко, вишуканою жіночою модою, строгими чоловічими костюмами та вільними манерами мистецько налаштованих мешканців мегаполісів.

Звичайно, ми зовсім не хочемо епатувати розумних глядачів – у Кіноклубу ніколи не було таких намірів. “Досліджуючи секс” – це у першу чергу добра нагода обговорити одну з найважливіших проблем двадцятого сторіччя, подискутувати про лінії рівноваги між мистецтвом та епатажем, відділити по-справжньому цінне від історично проминулого у цій багатій на генії та суспільні катастрофи епосі, яку багато з нас любить. Це поліжанровий фільм, який поєднує романтичну історію, комедію і психоаналітичну драму.

У цьому фільмі є все, щоб подарувати справжній смак часу, хороший настрій та натхнення для незабутніх ночей: сильна акторська гра, вдала музика, захопливий сценарій, прискіпливе відтворення побутових деталей. І звісно еротизм, який, безумовно, присутній, але, як і все творчо переосмислене, прихований за вуаллю інтелектуальних діалогів, двозначних натяків, деталей роздрібленого цілого, фрагментами мистецьких творів. Тобто, він наелектризовує глядача, напружує його уяву, створює еротичне візуальне тло, але насамперед пропонує інтелектуальний діалог як з авторами фільму, так і з літературними натхненниками, які фактично стали символами великої епохи сюрреалізму та авангарду.

Приходьте. Ми продовжуємо досліджувати світ у всіх його незбагненних проявах…

Олег Яськів

Investigating sex, Alan Rudolph, 2001