In есеї

Вимірюючи світ (режисер Детлев Бук, Німеччина, 2012)

kinopoisk.ruВнутрішній поклик до пізнання світу, до смертельних ризиків заради пошуку істини є справжніми проявами божественної природи людини. Саме у таких випадках розумієш, чому людина це храм, а справжня магія – не чаклунство, забобони та шарлатани, а незбагненні можливості людського розуму. Що світ відкривається тільки для тих хто його прагне зрозуміти і описати, опираючись на закони, розчинені у природі і які потрібно лише невпинно відкривати.

“Вимірюючи світ” – неймовірний фільм! З тих, які викликають мало не фізичні спазми від захоплення екранним насиченням та змістовним наповненням.

Це досконале запрошення у подорож, відмовитись від якого може хіба що духовний каліка. Подорож через океани, праліси, пустелі, гори, крізь множини чисел та координати точок. Подорож з відчайдушними людьми, яких народжуються одиниці на покоління. Подорож внутрішніми світами геніїв, запрошення у лабораторії видатних розумів.

Фільм переплітає історії життя двох видатних німецьких вчених початку дев’ятнадцятого сторіччя: Александра фон Гумбольдта – енциклопедиста, фізика, метеоролога, географа, ботаніка, зоолога і мандрівника та Карла Гаусса – математика, астронома і механіка. Обидва були геніями і зробили видатний вклад в розвиток науки. Аристократ барон фон Гумбольдт, якому належало прогнозоване незахмарене матеріальними труднощами життя світського денді, своєю науковою експедицією фактично заново відкрив Америку та першим перетнув майже всю Азію. Гаусс, вундеркінд з пролетарських низів, навпаки був кабінетним ученим, який відкривав математичні світи з олівцем і папером, вбачаючи у реальному світі несправедливість та марноту. До речі, на старості років перший математик світу вивчив нову мову щоб познайомитися з працями математика номер два українця Лобачевського.

Фільм поставлений за бестселлером Даніела Кельмана, який у рік виходу став найбільш обговорюваною книгою року.

Але це не звичайна біографія.  Це захопливе кінодійство, у якому переплетені прекрасні 3D-зйомки, витончені діалоги, провокаційні еротичні сцени, небесної краси музика і хороші акторські роботи. Режисер вибрав оригінальну форму представлення біографії геніїв і фактично створив пригодницько-філософський фільм. Глядач занурюється у магію кіно і переходить у нову фантастично звитяжну реальність, з якої після перегляду справді складно повернутись у таку дощову, бідну на перемогу українську дійсність.

Багато років перебуваю з вами в одному культурному просторі кіно і ви знаєте (повинні знати!), що саме ваші серця та уподобання для мене є справжніми критеріями для вибору фільмів.

Ми лише привідкриємо завісу світу, яким його створив Бог і залишив нам для пізнання…

Олег Яськів

Die Vermessung der Welt, Detlev Buck , 2012