In есеї

Видіння – з життя Хільдегарди фон Бінген (режисер Маргарете фон Тротта, Німеччина, 2009)

kinopoisk.ruПерейшли у новий рік. Святкуємо Різдво. Воюємо з мордором.

Ніби нічого не змінюється. Але цю розхристаність душі світу, цю неочікувану глупість та жорстокість людей нової ери, це шокуюче розчарування у можливостях гуманізму та дегуманізацію омріяних європейських цінностей потрібно якось впокорювати. Найкраще – спокоєм та впевненістю, мудрістю розуму та силою тіла. Добре кіно – не обов’язково новорічно-різдвяне і точно не розважально-попкорнове, а таке, що зроблене на найвищій лінії духу – може стати ще однією координатою виміру нашого українського успіху (разом з полігоном, молитвою та волонтерством).

“Видіння – з життя Хільдегарди” – дивовижний фільм. Він органічний та монолітний, у ньому немає нічого зайвого. Є атмосфера середньовіччя – одна з кращих за автентичністю відтворення. Є дух християнства – з повагою і ретельністю відтворений у кожному слові та жесті. Є етика людського героїзму у протистоянні з пітьмою розуму та чумою забобон.

Дивовижно те, що все це майстерно вибудовано відомою німецькою режисеркою Маргерітте фон Тротта на основі реального життя історичної людини – феноменальної для епохи раннього середньовіччя жінки Хільдегарди фон Бінген. У своєму дванадцятому сторіччі, яке ще не знало високої готики та не мріяло про ренесанс, ця черниця аристократичного походження проявила неймовірну силу до життя та волю до змін. І справа не лише у релігійних візіонерських видіннях, котрі вона записувала, тлумачила і залишила наступним поколінням. Ця жінка була автором музичних пісноспівів та слів до них, винахідником альтернативної мови граматичної та мови музичної, писала праці з природознавства та медицини. Будувала жіночі монастирі окремо від чоловічих, здійснювала проповідницькі тури та зцілювала. Складала і ставила п’єси з жіночими ролями, боролася за рівноправність з монахами-чоловіками. Чи не вперше пробувала науково пояснити жіночий оргазм та дію деяких лікарських рослин, в тому числі коноплі. Вела переписку з кращими інтелектуалами свого часу, римськими папами, консультувала імператора Фрідріха Барбаросу.

Тому вперше у Новому році ми зустрінемося з фільмом високої культури духу та постаттю високої сили духу. Переживаючи різдвяні свята – з їх трагічними та світлими тонами – ми випробуємо свої загострені почуття на цьому глибокому і дуже доречному фільмі.

Впевнений, що ця зустріч трохи подовжить наше перебування у духовному просторі, перше ніж мирські турботи повернуть нас у світ боротьби та несправедливості. А навіть якщо ми туди повернемося, то однозначно мудрішими та сильнішими.

Приходьте. Кіноклуб і однодумці з вами…

Margarethe von Trotta, Vision – Aus dem Leben der Hildegard von Bingen, 2009

Олег Яськів

,