In есеї

Найкраща пропозиція (режисер Джузеппе Торнаторе, Італія, 2012)

kinopoisk.ruПора виходити у світло. Кіноклуб всі останні місяці жив одним пульсом з українською революцією. Деякі фільми, які ми дивилися разом, навіть стали передвісниками подій на нашому Майдані.

Але напруга в очах і серцях настільки сильна, що потрібно змінити інтонації простору, в якому живе свідомий українець. Потрібно трохи більше світла, трохи більше чистої радості від краси та життя.

Кіно може це дати. І тепер я впевнений, що оця світла радість від повернення до великого мистецтва, помножена на загартовану на боротьбу крицю нашої волі дасть нам в результаті перемогу і тіла, і духу!

Джузеппе Торнаторе належить до числа вибраних долею режисерів, яким вдається створювати на екрані реальність, переконливішу за дійсність. Його дар, безумовно, підживлений колосальною італійською культурною історією, її кліматом, ландшафтами. Тому кожен фільм майстра у першу чергу позначений його добрим смаком на красу: чи то музики як у «Легенді про піаніста», чи то жінки як у «Малені», чи самого кіно як у “Кінотеатрі Парадізо”, чи, ширше, мистецтва як у «Найкращій пропозиції» – новому кіношедеврі.

Фільми Торнаторе ніколи не «завалюються» у авангард чи артхауз. Йому завжди вистарчало внутрішньої гідності та поваги до глядача, щоб не впадати у крайнощі, в яких втрачається головне. Адже саме про головне розповідають фільми Торнаторе. Про талант і його самотність, про привабливість і заздрість до неї, про кохання – справжнє, шалене – і його неможливість. В його фільмах багато красивих облич, пейзажів, музики, ракурсів. «Його» актори ніколи не переграють або не дограють і завжди на місці. І що найголовніше – у його фільмах зовсім немає банальностей, моралізаторства, схематизму та кон’юнктури. Вони можуть бути масштабними та дорогими, не поступаючись кращим зразкам Голівуду, але при цьому обов’язково зберігаючи глибоку змістовність. Кращі фільми Торнаторе – це яскраві антитези до поганого кіно, в якому б жанрі вони не були зроблені.

Черговим зразком справді якісного кіно є новий фільм режисера «Найкраща пропозиція». Причому межі цієї якості настільки широкі, що майже кожен знайде у ньому своє задоволення. Любите глибоку гру акторів – вона бездоганна (Джері Раш та Дональд Сазерленд). Маєте добрий музичний смак – насолоджуйтесь стильною музикою Еніо Морріконе (постійного композитора для Торнаторе). Живете мистецтвом – перед вами неперевершений антураж та декорації, яким позаздрять деякі художні музеї (фільм знімався в історичних італійських містах та Празі, а події розгортаються на тлі картин Рафаеля, Тиціана, Бронзіно, Дюрера, Рубенса, Росетті, Ренуара, Модільяні та інших). Ви прихильник гостросюжетних подій – цей фільм також для вас, адже сюжет його цікавий, динамічний і до кінця зберігає інтригу. Прагнете відчувати і бачити кохання на екрані – це саме те головне, про що фільм – про можливість чи неможливість імітації справжнього кохання.

Сюжет у такому фільмі переповідати марно. Він є, він свою функцію зіграє, змушуючи вас з нетерпінням чекати кожного нового кадру. Але головне – переконати вас у тому, що в душі залишиться значно більше. У кожного, мабуть, щось своє. Але спільне для всіх – переповнена радість від співпереживання магії справжнього кіно.

А це багато, дуже багато у наш час ерзаців, симулякрів та спорожніння душ…

Олег Яськів

Giuseppe Tornatore, La migliore offerta, 2012

,