In есеї

Подорож до початку світу (режисер Мануел ді Олівейра, Португалія-Франція, 1997)

Літній сезон Кіноклуб розпочинає з програми сучасного європейського кіно Образи Європи».

Європейське кіно найсильніше і у кінематографічному плані Європа – це також континент зі своїми відмінностями у темпераменті, кольорах, відчутті часу. У кожної країни (з тих, які присутні на кінематографічній карті) свої генії і особливе ставлення до світу, жінок, алкоголю та совісті.

Гратися розкішним бісером європейських фільмів можна нескінченно довго, майже ціле життя. Зрештою, Кіноклуб це і робить, пропонуючи вам смачні та рідкісні коктейлі. Адже добрі фільми завжди вимагають особливого підходу до їх сприйняття і обов’язково залишають неповторний післясмак.

Але інколи доля підказує нам власні рецепти розкішних кінематографічних частувань. Сьогодні маємо європейський чемпіонат з футболу, свято для багатьох, у тому числі і для мене. Якийсь час у нашому місті житимуть європейці. Багато європейців. Хто вони, які вони, що у них насправді приховане за позірним бажанням підтримати власні команди? Справжні відповіді слід шукати у культурних шарах їхніх країн. А кіно – ця нитка Аріадни у людській душі – допомагає відшуковувати справжність людей, країн, континентів.

Знайомство з óбразами Європи розпочинаємо з найвіддаленішої від нас географічно та, можливо, найменш знайомої нам кінематографічно Португалії. Країни, наповненої сонцем, портвейном та Мануелем ді Олівейрою. Цей кінокласик є живою легендою світового кіно. Творчість Олівейри – це неймовірний доказ творчого довголіття і невичерпної сили думки, адже перші свої фільми він створив ще на початку тридцятих, коли кіно ледь вчилося говорити, і продовжує творити до сьогодні вже вісімдесят років!.. За цей час режисер заслужено отримав всі можливі почесні нагороди від провідних кінофестивалів та спілок кінокритиків за титанічний і дійсно величезний вклад в розвиток кіно.

Дивовижно, але в наш Кіноклуб Мануел ді Олівейра приходить вперше. Як і тисячі португальців, які заполонять наше місто незабаром. Його фільм – це найкращий спосіб гостинно відкрити свій розум та душу. Зробити це красиво, інтелігентно, в понадбар’єрній атмосфері нашого Кіноклубу…

Далі будуть кращі фільми данських, німецьких та нідерландських режисерів. Але це буде далі. Розпочинаємо ж наше кіноплавання Європейським континентом з Португалії та її генія Мануеля ді Олівейри. Приходьте, місце буде для кожного…

Ну а більше і краще про режисера та його фільм написав наш колега Тарас Сасс на сайті Простір кіно (http://prostir-kino.com.ua/2012/04/podorozh-do-pochatku-svitu/).

Viagem ao Princípio do Mundo, 1997, Manoel de Oliveira

Олег Яськів

,