In есеї

Я обслуговував англійського короля (режисер Іржі Менцель, Чехія, 2006)

Парадоксально, але стереотипи паразитують навіть в освіченому середовищі. Яскравим прикладом колективної сліпоти є утверджена серед українців думка, що найбільшим чеським письменником є Ярослав Гашек, а найвидатнішим чеським романом, звісно, «Пригоди Швейка». Насправді, це не зовсім так, а для чехів, і зовсім не так. Адже вони, та й інший цивілізований світ, вважають найважливішим письменником Богуміла Грабала. А його найвідомішим романом – саме «Я обслуговував англійського короля». Приємно, що останнім часом українці повертаються до притомності і книги Грабала завойовують належне їм місце не лише у наших книгарнях, але й у домашніх бібліотеках.

От у чому, на щастя, не має сумнівів, так це щодо ролі Іржі Менцеля в історії сучасного чеського кіно. Він – безумовний живий класик, на ньому вчилися і з нього виростали цілі покоління «молодих і розгніваних» чеських режисерів, тих, які створили національній кінематографії міжнародну славу. Але найбільше приємно, що Менцель – шестидесятник – ще працює і продовжує знімати кіношедеври.

Найбільший серед них саме за романом Богуміла Грабала. Блискучий виклад майже півстолітньої історії Чехії, розказаний крізь призму привабливого і дотепного авантюриста не може не захоплювати як правдивим відтворенням епохи, характерів, так і витонченим гумором. Менцелю дивовижним чином вдалося вхопити і передати особливий дух Чехії середини минулого сторіччя та ще й приправити його витонченим еротизмом.

Поєднання великої літератури і доброго кіно дає гарантоване задоволення. А що ще потрібно, коли надворі літо (або ж морозна передноворічна зима), і на роботу ходиш лише через те, що увечері можна смачно посидіти з друзями за келихом пива чи теплого глінтвейну. Десь за столиком під призахіднім сонцем або у затишній темряві біля кіноекрану.

Олег Яськів

Obsluhoval jsem anglického krále, Jiří Menzel, 2006

,