In есеї

Наша найкраща відпустка (режисер Філіп Лелюш, Франція, 2012)

affiche-nos-plus-belles-vacances-2011-11Довгими дорогами життя, з розмитими чи застарілими дороговказами, майже звичними для людини стають моральні блукання, етичні помилки, спрощення правил чи втрата уваги до ближнього. Ми втомлюємося від любові, забуваємо про деталі, звикаємо до звикання, віддаляємося від дітей і… так завжди раптово втрачаємо (або проминаємо) найголовніші моменти життя. Але життя – явище казкове і тому ми з дитинства надіємося, що завжди є шанс все виправити.

Про особливо хороші фільми нелегко писати. Адже вони настільки досконалі, настільки глибоко проникають у душу, що слова в’яжуться внутрішніми відчуттями і хіба що додають нового блиску очам та енергії поставі. При перегляді по-справжньому хороших фільмів з’являється навіть відчуття матеріальності їхньої внутрішньої енергії.

nos-plus-belles-vacances-bande_4t77p_1y7qfb“Наша найкраща відпустка” є саме таким – досконалим у багатьох аспектах фільмом. Фільмом, який залишає візерунок радості глибоким татуюванням на серці.

Безумовно літній за настроєм, цей фільм водночас термоядерно компресує багато проблем, які близькі кожній людині – причому як дорослій, так і дитині. Переглядаючи його ви не лише підсилите власну – дорослу – здатність любити, але й відчуєте колір першого кохання та смак першого поцілунку у дитинстві. Ви отримаєте додаткову енергію для дружби і цілий сувій порад як намагатися бути щасливим у дорослому непростому житті. Зрештою, ви розважитеся, як можна розважитися від доброго фільму з цікавим, багатомірним сюжетом та добрими акторами.

nos-plus-belles-vacances-2012-23134-1808782740Історія кількох дружніх паризьких родин, які разом проводять літній відпочинок у провінційній Бретані, розгортається на кінополотні щедрими яскравими мазками, які разом складають чудову картину морального катарсису та віднайденої гармонії у стосунках. У фільмі багато сонця, багато тіней, гарних жінок і захоплених чоловіків, мудрих людей та чистих душею дітей. Тому приховані людські драми проступають на такому тлі особливо виразно і самnos-plus-belles-vacances-07-03-2012-14-gа природа допомагає вирішувати їх.

У цьому фільмі французи знову підтвердили, що їхнє кіно (у кращих проявах, звісно) має особливий, ні з якою іншою кінематографією не схожий, шарм.

А наші останні тижні у Кіноклубі можна назвати “літом з кіном”. Мені дуже хочеться, щоб на вашу реальність накладалися яскраві фарби хорошого кіно. Мистецтво, як косметика для жінки, ніколи не шкодить, якщо правильно підібрана.

Олег Яськів