In есеї

Прекрасне літо 1914 року (режисер Крістіан де Шалонж, Франція)

Разом з весною, слідом за звільненим цвітом фруктових дерев, на повітряних хвилях запахів після теплого дощу, у нашу дещо звужену безбарвною зимою та політичними невдачами душу, повільно-повільно вливається радість.

Це така тиха насолода – наповнюватись спокоєм і красою, впорядковувати думки та стосунки зі світом. Закритися завісою мистецтва від вульгарності політичних ситуацій та економічних обставин. Хоча б на один вечір.

Мені здається, що немає нічого кращого, ніж очікування добрих днів, коли отримаємо час на короткий спокій, легкий відпочинок, довгий сон, вільні розмови. Коли прийде літо з усіма нездійсненними мріями.

Тому фільм французького режисера Крістіана де Шалонжа з такою атмосферною назвою “Прекрасне літо 1914 року” le-bel-ete-1914_5031_3215стане справжньою увертюрою до літнього епізоду вашого життя.

Звичайно, хочеться говорити про першу половину назви фільму, бо його дія зупиняється якраз посеред літа фатального для Європи 1914 року, коли тріумфувало людське божевілля і світова війна розпалила своє багатомільйонне багаття. Оцього багаття у фільмі немає.

Є прекрасний настрій і неймовірні пейзажі гірської Франції. Є вже призабута атмосфеe45f26c00632ра юності з її шаленством і пристрастями. Є історії кохання, розпочаті невчасно і завершені занадто швидко. Є впізнавані родинні стосунки та несподівані конфлікти. Є очікування грози і промоклі до “нитки” пригоди. Є червоне французьке вино, легкі елегантні плаття і довгі обіди на природі… Є те, що називаємо “атмосферою справжнього кіно”.78e505edd68e

Господи, а скільки ще всього, не поміченого мною, ви самі віднайдете у цьому чудовому фільмі, який є екранізацією роману видатного письменника і нобелівського лауреата Луї Арагона…

У мене все. Прекрасний фільм. Для гарного настрою у неспокійний час.

Приходьте зі своїми мріями на прекрасне літо 2016 року…

Олег Яськів

Christian de Chalonge, Le bel été 1914, 1996

, ,