In есеї

Чарівна флейта (режисер Кеннет Брана, Великобританія-Франція, 2006)

kinopoisk.ruЗараз, у різдв’яні дні, саме час говорити про можливість дива. Не лише дитячо-казкового, а такого, в яке повірить і доросла людина, яка вже знає про зло, нечесність та зраду. Час говорити про перемогу добра, про благо для іншого, про необхідність любові, про світове братерство. Зрештою, про багато інших речей, які утверджують вищість духовного над матеріальним.

І якщо зараз ми впевнені, що так принаймні і повинно бути, то ще декілька століть назад людей потрібно було переконувати у безмежному потенціалі притаманного їм гуманізму, з непевністю у перемозі стверджувати, що народи повинні об’єднуватися, невігластво зникати, а кордони (у першу чергу стереотипні) стиратися. На жаль, і до сьогодні людство не сильно просунулося у сторону добра.

Великі просвітники вісімнадцятого сторіччя – енциклопедисти, літератори, композитори першими наважилися утверджувати ці ідеї у мистецтві. Одним з найкращих маніфестів світла стала і до сьогодні залишається опера видатного композитора Вольфганга Амадея Моцарта “Чарівна флейта”.

З того часу ані лібретто великого реформатора театру Емануїла Шиканедера, ані безсмертна музика Моцарта не втратили своєї актуальності. Опера не просто живе  в репертуарах кращих театрів світу, але  також надихає кінорежисерів на добре кіно.

Мабуть, кращих екранним втіленням “Чарівної флейти” є фільм відомого британського кінорежисера та актора Королівського театру Кеннета Брани. Ця просто феєрична постановка – смілива, але водночас цілком відповідна духу твору – наближає ідеї опери до нашого часу, переповненого війнами, інтригами та прихованим злом. Ви не відчуєте жодної театральності, як це трапляється при класичних постановках в оперних театрах. Це справжній драматичний фільм з прекрасною акторською грою та операторською роботою.

У Кіноклубі, звиклому до експериментів та кіновідкриттів, ми вперше запрошуємо вас на кінематографічно-музичний вечір!

Ми не лише дивитимемось кіно, але і поговоримо про епоху кінця вісімнадцятого сторіччя, про Моцарта, Просвітництво, музику, театр, революцію, масонство. Тобто, спробуємо наблизити той час до нашого. Щоб з новими силами та знаннями боротися за добро.

А прекрасні враження, глибокі роздуми та теплі спогади обов’язково залишаться з вами…

Олег Яськів

The Magic Flute, The Magic Flute, 2006

, ,