In есеї

Легенда темної гори (режисер Клаудіо Тонетті, Швейцарія-Франція, 2006)

kinopoisk.ruУ літню пору, коли гори кличуть навіть недосвідченого мандрівника, а сни тривожаться лісовими звуками, душа стає чутливою до таємного, спраглою до романтичного, відкритою до незвіданого та готовою до великих змін.

Нехай не вводить вас в оману назва фільму. Звісно, що фільм “Легенда темної гори” не про легенди і не про містику. Він – про те як страх, породжений забобонами, витісняє раціональне пізнання світу, а жага до багатства – переважає любов до ближнього. І водночас фільм про силу справжнього кохання та боротьбу за справжню віру – не у потойбічного караючого Бога, а у тут-присутнього Бога милосердя та любові.

Фільм “Легенда темної гори” – сильна розгорнута метафора про добро і зло, милосердя та жорстокість, віру та приреченість.

Спільнота віддаленого швейцарського містечка – досконала модель сучасного суспільства, яку легко можна прикласти і до сучасної України. Така модель дозволяє продіагностувати стан здоров’я нашої цивілізації, виявити основні лінії внутрішньої боротьби за людину, звільнену від забобон, страхів та, відтак, байдужості до ближнього.

А крім цього – це надзвичайно красивий фільм про гори та мешканців швейцарських Альп з їхнім особливим мікросвітом, старовинними традиціями та справжніми пристрастями. Кінематографічно бездоганна історія, яка триматиме вашу увагу кожним кадром, заворожуючи красотами гірських пейзажів та провінційної романтики і водночас огортаючи страхом містики та невідомості.

У літню пору, коли гори кличуть навіть недосвідченого мандрівника, присмак гірського повітря ще довго залишатиметься у ваших спраглих до пригод та відпочинку серцях…

У нашому Кіноклубі ми ще не дивились швейцарські фільми. Нарешті маємо нагоду познайомитись з їхнім дуже достойним зразком.

La grande peur dans la montagne, Claudio Tonetti, 2006

Олег Яськів