In есеї

В старі добрі часи (режисер Іржі Менцель, Чехія, 1980)

kinopoisk.ruПарадоксально, але стереотипи паразитують навіть в освіченому середовищі. Яскравим прикладом колективної сліпоти є утверджена серед українців думка, що найбільшим чеським письменником є Ярослав Гашек, а найвидатнішим чеським романом, звісно, «Пригоди Швейка». Насправді, це не зовсім так, а для чехів, і зовсім не так. Адже вони, та й інший цивілізований світ, вважають найважливішим письменником Богуміла Грабала. А його найвідомішими романами є «Я обслуговував англійського короля», “Поїзди під спостереженням” та “Зрізи” (“В старі добрі часи”). Приємно, що останнім часом українці повертаються до притомності і книги Грабала завойовують належне їм місце не лише у наших книгарнях, але й у домашніх бібліотеках.

От у чому, на щастя, не має сумнівів, так це щодо ролі Іржі Менцеля в історії сучасного чеського кіно. Чехія – дуже кінематографічна країна.  Щонайменше три режисера-чехи стали визнаними світом кінокласиками – Мілош Форман, Іржі Менцель та Вера Хітілова. І якщо Мілош Форман остаточно реалізувався у США, то Менцель і Хітілова стали питомо чеськими митцями.

Іржі Менцель – безумовний живий класик, на ньому вчилися і з нього виростали цілі покоління «молодих і розгніваних» чеських режисерів, тих, які створили національній кінематографії міжнародну славу. Але найбільше приємно, що Менцель – режисер, світова слава до якого прийшла у сміливих шестидесятих – ще працює і продовжує знімати шедеври.

Найкращі свої фільм Менцель зняв саме за романами Богуміла Грабала.

“Я обслуговував англійського короля” – блискучий виклад майже півстолітньої історії Чехії, розказаний крізь призму привабливого і дотепного авантюриста не може не захоплювати як правдивим відтворенням епохи, характерів, так і витонченим гумором. Менцелю дивовижним чином вдалося вхопити і передати особливий дух Чехії середини минулого сторіччя та ще й приправити його витонченим еротизмом. А ще цей фільм дивним чином є дуже “львівським” за атмосферою та гумором. Чехія періоду першої республіки є тим містом, яким був Львів за польської влади між першою та другою світовими війнам або яким би він міг стати якби галичанам вдалося здобути власну незалежну республіку.

Фільм надзвичайно красивий, атмосферний, “архітектурний”, наповнений гарними жінками та розкішними інтер’єрами.

Інші фільми Іржі Менцеля також є екранізаціями Богумила Грабала.

kinopoisk.ruКлючовим у біографії майстра став “Поїзди під спостереженням”, за який він отримав Оскара  та нагороду Британської кіноакадемії за кращий іноземний фільм. У цьому фільмі, який став еталонним зразком чеської “нової хвилі” та авторського кіно загалом, режисер відтворює атмосферу періоду другої світової війни, при цьому уникаючи військових акцентів та зображує процес дорослішання молодого юнака. Фільм завдяки блискучій режисерській манері та тонкому психологізму вразив кінематографічний світ і став справжньою класикою світового кіно.

kinopoisk.ruУ фільмі “В старі добрі часи” (Зрізи) режисер знову ж повертається до епохи двадцятих років, щоправда зображує життя маленького провінційного чеського містечка. Але характерна манера, приправлена гумором та еротизмом, зберігається.

Поєднання великої літератури і доброго кіно дає гарантоване задоволення. А що ще потрібно, коли надворі тепла осінь і на роботу ходиш лише через те, що увечері можна смачно посидіти з друзями за келихом пива, доброго вина чи запашної кави. Десь за столиком під призахіднім сонцем або у затишній темряві біля кіноекрану…

Олег Яськів