In есеї

Візит оркестру (режисер Еран Колірін, Ізраїль, 2007)

kinopoisk.ruНаш світ перенапружений різноманітними конфліктами, протистояннями та непорозуміннями, переповнений зайвими словами та порожніми думками. Мовчання, тиша і чистий простір гарних думок складно досяжний. А саме серед тиші можна почути голос Бога, у звільненому просторі побачити спражню красу світу, у спокої розгледіти душу ближнього, який в інформаційному світі виглядав далеким і чужим, мало не ворогом.

Ізраїльському режисеру Ерану Коліріну вдалось майже неможливе – примирити арабів та євреїв – принаймні у своєму фільмі – та запропонувати точний формат простору стосунків, у якому не буде місця фобіям та насиллю. Для нас, здавалось би, ці проблеми далекі та неактуальні. Але лише на перший і неуважний погляд. Насправді для українців вкрай важливим є пошук форматів прощення. І навіть більше, ніж приховані політичні мотиви фільму, важливим є пошук звичайних проявів доброти та людяності  в особистих стосунках.

“Візит оркестру” – дуже тонкий фільм. Побудований на півтонах, натяках, мовчанні. Завдяки цьому він дає значну свободу глядачеві у зануренні як в матерію кіно, так і у власну душу. Приклад кіно, що не заваджає, а допомагає, не нав’язує, а підказує. Подорож арабських музикантів їзраїльською провінцією набуває майже символічного значення і навіть дозволяє відшуковувати релігійні міфологеми. У вибраному режисером форматі немає нічого зайвого – і музика, і пустеля, і вечірні вогні доречні. І навіть недовга тривалість фільму сприймається як ще один прояв поваги до глядача.

І ще хочеться додати, що фільм “Візит оркестру” – один з еталонних прикладів як можна робити малобюджетне, але якісне кіно. І українські кінематографісти, з їх не зовсім виправданими та не до кінця реалізованими амбіціями, тут мають чому повчитися. Адже вкотре розумієш, що не гроші та зірки визначають якість фільму, а насамперед ідея та частина душі, яку автори вклали у свій твір.

Два призи Європейської Кіноакадемії, в тому числі за відкриття року. Переможець кінофестивалю у Торонто.

Переможець кінофестивалю у Карлових Варах.

8 нагород ізраїльської кіноакадемії.

Переможець кінофестивалів у Варшаві та Копенгагені.

Bikur Ha-Tizmoret, Eran Kolirin, 2007

Олег Яськів