In есеї

Реконструкція (режисер Крістофер Бое, Данія, 2003)

Європейське кіно найсильніше і у кінематографічному плані Європа – це також континент зі своїми відмінностями у темпераменті, кольорах, відчутті часу. У кожної країни (з тих, які присутні на кінематографічній карті) свої генії і особливе ставлення до світу, жінок, алкоголю та совісті.

Гратися розкішним бісером європейських фільмів можна нескінченно довго, майже ціле життя. Адже добрі фільми завжди вимагають особливого підходу до їх сприйняття і обов’язково залишають неповторний післясмак.

Знайомство з óбразами Європи продовжуємо з особливої країни – малої територіально, але великої кінемаграфічно. Данія просякнута легендами про вікінгів, монархічними традиціями та північним вітром. Цей історичний коктейль витворив у результаті найвищий рівень життя, добре пиво, непоганий сир і чудове кіно. Данське кіно вже понад вісімдесят років залишається у когорті провідних і цей феномен дійсно вартий подиву. Імена Карла Дрейєра і Ларса Трієра уже на Олімпі. Ми їх знаємо і любимо. Ім’я нової лідера данського кіно Крістофера Бое також має значні шанси стати легендарним.

Він дебютував наприкінці дев’яностих і за цей час встиг стати чи не найавторитетнішим молодим автором Європи. «Реконструкція» – найвідоміший фільм режисера, який приніс йому світову славу. У цьому ліричному фільмі про кохання сучасною кіномовою вплетено загадковість північного духу Данії. У той же час фільм про кожного і для кожного.

Reconstruction, Christoffer Boe, 2003

Олег Яськів

, , , ,