In есеї

“Пейзаж з ялівцем” (реж. А. Хржановскій), “Житіє” (реж. Вл. Мєлєтін)

Унікальна програма документальних фільмів,

присвячена пам’яті в’язнів тоталітарних режимів

Якщо оперувати простором історичних дат, то ми наближаємося до однієї з найскладніших. Усі розуміють про що мова, але ми намагаємося, щоб Кіноклуб став вікном в іншу реальність і по-іншому відображав Людину.

Тому цього разу будемо дивитися фільми, які описують контури справжніх людей з бездоганною точністю. Ми шукаємо таких серед знайомих, друзів, намагаємося розгледіти їх серед рідних і навіть щось віднайти у собі. Цей пошук може тривати ціле життя. Він же складає одну з сутностей нашого життя – віднайти справжнє і позбутися штучного.

Фільми, які будемо дивитися, вражають по-справжньому і надовго. Такі фільми – антибіотики проти посередності, слабкості, марнославства. Вони гарантують просвітлення, якщо відкрити свою душу.

«Пекло – це інші» – говорив один добрий письменник. Ці фільми – про тих, хто вийшов з пекла людиною.

Набуваючи досвіду, усе менше хочеться читати чи дивитися вигадане, а більше – біографії та реальні пригоди. Бо у них більше правди, так потрібної кожному. Адже через біографії сильних людей (у першу чергу духовно) Бог промовляє до нас.

Обидва фільми – це не просто документи тоталітарної епохи та історії опору системі. У першу чергу – це високохудожні твори, які возвеличують Людину. Нетлінний пам’ятник усім, хто не зламався, а також реквієм за всіма, кого зламали…

«Пейзаж з ялівцем», фільм видатного російського аніматора, художника та авангардиста Андрєя Хржановского, розглядає життя видатного естонського художника Юло Соостера як модель народження нового, авангардного мистецтва в умовах радянського режиму.

«Житіє» – це історія, побудована на табірних щоденниках та картинах Єфросинії Керсновської, російської дворянки українського походження, яка пройшла усі кола пекла сталінських концтаборів і стала живим уособленням християнського опору системі.

Приходьте, адже фільми разом з вашими думками повинні створити неповторну атмосферу! Сподіваюсь, за минулий рік наших зустрічей ви у цьому переконались…

Олег Яськів

,